Ctění přátelé,
Zde uvedené ukázky receptů na likéry slouží pouze ke studijním účelům individuálních
uživatelů. V žádném případě nejsou míněny jako návody sloužící k reálnému
použití a vlastní výrobě lihovin.
Podrobnosti zde.
Bylinné likéry
Absinth švýcarský
Recept na švýcarský absinth
1. Násada |
Pelyněk |
6 750 g |
Čistý líh 96% |
50 000 ccm |
Voda |
35 000 ccm |
2. Destilát |
Anýzové semeno |
9 600 g |
Badian |
400 g |
Skořice |
135 g |
Pelyněk |
1 070 g |
Hysop lékařský (Izop) |
3 210 g |
Muškátový květ |
67 g |
Čistý líh 96% |
3 000 ccm |
Voda |
10 000 ccm |
destiluje se |
3. K výrobě Absinthu: |
Násady ad 1. |
60 000 ccm |
Destilátu ad 2. |
4 000 ccm |
Čistý líh 96% |
30 000 ccm |
Destilovaná voda |
8 000 ccm |
Cukrový sirup |
2 000 ccm |
Barví se jemně zeleně. |
Zpět nahoru
Alpský bylinný likér
Recept na Alpský bylinný likér
1. Destilát neb macerát |
Citronová kůra |
1 200 g |
Fialkový kořen |
95 g |
Skořice |
80 g |
Kořen puškvorce |
48 g |
Pelyněk |
64 g |
Kořen kalkánu |
32 g |
Kořen angeliky |
32 g |
Anýz |
32 g |
Čistý líh 96% |
10 000 ccm |
Voda |
10 000 ccm |
Koření vesměs jemně krájené neb drcené se buď 12 hod.
maceruje pouze v lihu, pak se teprve přidá voda a vše se destiluje,
anebo možno macerovati 28 až 30 dní. |
2. K výrobě likéru: |
Destilátu neb macerátu ad 1. |
14 000 ccm |
Čistý líh 96% |
25 000 ccm |
Destilovaná voda |
18 000 ccm |
Cukrový sirup |
45 000 ccm |
Barví se kulérem dle potřeby. Při výrobě není zapotřebí se
vázati na množství cukru zde uvedeném a je tedy možno snížit
dávku na 40, 35 i 30 litrů cukrového syrupu. Pak je ovšem nutné
nahradit ubrané množství cukru stejným množstvím destilované
vody, abychom docílili i chuťově správného odstínu likéru. |
Zpět nahoru
Angostura likér
Recept na Angosturu
1. Macerát: |
Kůra angostura* |
3 000 g |
Skořicový květ |
500 g |
Skořicová kůra |
500 g |
Kakaové boby pražené |
500 g |
Nové koření |
500 g |
Hřebíček |
200 g |
Semena kardamomová |
100 g |
Káva pražená |
300 g |
Čistý líh 96% |
16 000 ccm |
Voda |
8 000 ccm |
maceruj 21. dní koření jemně drcené neb řezané, pak slej,
vylisuj a zfiltruj. |
2. K výrobě: |
Macerátu ad 1. |
5 000 ccm |
Čistý líh 96% |
48 000 ccm |
Arrak pravý |
2 000 ccm |
Cukrový sirup |
18 000 ccm |
Destilovaná voda |
28 000 ccm |
Karamel zředěný na 1/2 |
1 000 ccm |
* Angosturová kůra cizokrajného stromu Galipea officinalis
je ve smyslu znění codexu závadnou drogou |
Zpět nahoru
Bezinkový likér
Receptur na bezinkový likér je mnoho, v každém kraji mají
domácnosti svou vlastní specialitu. Někde přidávají také kávu, citronovou
kůru, vanilku apod. Plody bezu černého jsou spíše ceněny pro jejich
léčivé účinky a s ostatními bylinami se z hlediska chuti moc
nesnášejí. Tato sestava by mohla být chuťově přijatelná.
Recept na bezinkový likér 1.
Plody bezu černého zbaveného stopek |
300 g |
rozmačkáme a vložíme do láhve se širokým
hrdlem, |
semena koriandru |
1,5 g |
skořice celá |
7 g |
hřebíček |
2 g |
líh nebo vodka 40 % |
1500 ccm |
cukr krystal |
500 g |
koriandr, skořici a hřebíček lehce rozdrtíme a vsypeme
do láhve s bezinkami. Vše zalejeme vodkou, promísíme a necháme
6. týdnů ležeti v teplé místnosti. Pak slejeme vylisujeme
a sfiltrujeme. Cukru můžete dát i méně, podle chuti. |
další recept podle Stanislava Korbela
Recept na bezinkový likér 2.
Šťáva a likér z bezinek:
2. litry černých kuliček bezinek, 1. litr vody, 1. kg cukru, 2. sáčky vanilkového cukru, 4. lžíce odvaru černé kávy, 1. dl rumu. Kuličky bezinek vybíráme je hodně dozrálé. Uvaříme je v 1. litru vody a dobře procedíme. Pak do šťávy přidáme cukr, vaříme 5. minut, přidáme vanilku a nakonec
4. lžíce odvaru černé kávy. Velmi dobře se osvědčuje káva instantní. Do vychladlé šťávy přidáme rum. Pro labužníky získanou
šťávu smícháme s hanáckou vodkou v poměru 1 : 1. Tento likér prý chutná velice ženám. |
A nebo podle receptáře Carrefour:
Recept na bezinkový likér 3.
INGREDIENCE:
2 l bezinek, 1 l vody, 3/4 kg cukru krystal, 2. vanilkové cukry, 2. lžíce
silné kávy, 1/2 l rumu, 1/2 l lihu 80% bez zápachu (vodka) nebo dobré vínovice.
POSTUP PŘÍPRAVY:
Likér vyrábíme z aronie kanadské, černého rybízu nebo z černého bezu.
Bezinky necháme 30 minut vařit v 1 l vody, pak necháme okapat.
Potom přidáme cukr a vaříme 15 minut. Přidáme vanilkové cukry a vaříme
2 minuty, dále přidáme kávu a vaříme 3 minuty. Necháme vychladnout
a přilijeme alkohol. Pořádně protřepeme, necháme uležet alespoň 2 dny,
pokud to vydržíme. Lze užívat také jako lék. |
Zpět nahoru
Fernet
Recept na Fernet
1. Macerát: |
Puškvorec |
1 800 g |
Kořen hořce |
1 800 g |
Pelyněk |
1 800 g |
Kořen fialkový |
1 000 g |
Kořen angeliky |
700 g |
Pomerančová kůra |
1 000 g |
Citronová kůra |
350 g |
Semena kardamomová |
150 g |
Čistý líh 96% |
10 000 ccm |
Voda |
10 000 ccm |
Maceruj 30 dní koření jemně krájené neb drcené, pak slij,
vylisuj a sfiltruj. |
2. K výrobě: |
Čistý líh 96% |
35 000 ccm |
Macerátu ad 1. |
10 000 - 12 000 ccm |
Cukrový sirup |
8 000 ccm |
Víno Malaga |
2 000 ccm |
Voda |
43 000 ccm |
Zpět nahoru
Fernet italský
Recept na italský fernet
1. Macerát: |
Kořen hořce |
400 g |
Pomerančová kůra čerstvá |
300 g |
Pelyněk italský |
300 g |
Curacaová kůra |
300 g |
Nezralé pomeranče |
100 g |
Kořen puškvorce |
100 g |
Semena kardamomová |
30 g |
Skořice |
30 g |
Čistý líh 96% |
7 000 ccm |
Dobré červené víno |
5 000 ccm |
Maceruj 20 - 28 dní koření vesměs jemně krájené neb drcené,
pak zceď, vylisuj, sfiltruj. |
2. K výrobě: |
Čistý líh 96% |
36 000 ccm |
Macerát ad 1. |
3 000 - 5 000 ccm |
Cukrový sirup |
2 000 ccm |
Dobré červené víno |
10 000 ccm |
Destilovaná voda |
50 000 ccm |
Karamel co barva |
500 ccm |
Ležeti ! |
Zpět nahoru
Genèvre holandský jalovcový likér
Recept na Genèvre
1. Destilát: |
Čerstvé jalovčinky |
2 800 g |
Čistá voda |
15 000 ccm |
Čistý líh 96% |
10 000 ccm |
destiluje se, dá celkem asi 10 litrů
výtažku 60% |
2. Tresť: |
Anýzový olej |
4 g |
Neroli olej |
1 g |
Celerový olej |
8 g |
Čistý líh 96% |
487 g |
3. K výrobě: |
Destilátu ad 1. |
10 000 ccm |
Čistý líh 96% |
18 000 ccm |
Cukrový sirup |
2 000 ccm |
Destilovaná voda |
21 000 ccm |
Tresti ad 2. |
500 g |
Zpět nahoru
Griottka
Recept na Griotku
1. Tresť pravá od Josefa Archleba,
Dobruška: |
Koňakový olej pravý |
50 g |
Hřebíčkový olej |
100 ccm |
Skořicový olej |
125 g |
Hořkomandlový olej pravý |
500 g |
Octový étér |
2 000 g |
Čistý líh 96% |
40 000 ccm |
Destilovaná voda |
15 000 ccm |
K tomu přidej a rozpusť: |
Vanilin |
100 g |
Cumarin |
5 g |
Čistý líh 96% |
500 g |
2. K výrobě: |
Čistý líh 96% |
30 000 ccm |
Tresti pravé ad 1. |
1 000 ccm |
Slivovice pravé 50% |
2 000 ccm |
Víno Malaga staré |
2 000 ccm |
Cukrový sirup |
40 000 ccm |
Višňová šťáva pravá |
28 000 ccm |
Višňová šťáva obarví sama.
Naznačuji výslovně, že do Griottky nepřijde vůbec ani nejmenší
díl vody. Pro zvláště jemný druh Griottky vaří se dokonce cukr ve
višňové šťávě, které potom ovšem dá se tolik, aby s
cukrem vařená dala množství 68 litrů dohromady. Může se také
přidat ještě 1 - 2 litry Jamajského rumu pravého, něco kyseliny
citronové a étéru ananasového. |
Zpět nahoru
Karlovarská hořká
Recept na Karlovarskou hořkou
1. Macerát: |
Kořen angeliky |
1 250 g |
Pomerančová kůra |
1 000 g |
Skořice |
1 000 g |
Skořice bílá |
500 g |
Skořicový květ |
500 g |
Květ divizny |
250 g |
Pelyněk |
250 g |
Nezralé pomeranče |
500 g |
Hřebíček |
250 g |
Quassiové dřevo |
500 g |
Vratička (Tanaceti)!!!* |
500 g |
Čistý líh 96% |
15 000 ccm |
Voda |
5 000 ccm |
maceruj 30 dní koření jemně řezané neb drcené, pak stoč,
vylisuj a zfiltruj. |
2. K výrobě: |
Čistý líh 96% |
36 000 ccm |
Macerát ad 1. |
5 000 ccm |
Cukrový sirup |
10 000 ccm |
Voda |
48 000 ccm |
velmi slabě přibarvi žlutozeleně. |
!!!* Upozorňuji, že vratička vykazuje jisté známky
jedovatosti a v likérnictví je v současné době zakázána. Uvedena je zde jen
pro úplnost. |
Zpět nahoru
Ořechový likér
Recept na ořechový likér
Zelené nezralé ořechy |
100 ks. |
Pomerančová kůra |
20 g |
Hřebíček |
10 g |
Semena kardamomová |
10 g |
Vinný destilát (cognac) |
250 ccm |
Čistý líh 96% |
12 500 ccm |
Voda |
7 500 ccm |
maceruj 16 - 20 dní, slij, vylisuj, zfiltruj,
přidej |
Cukrový sirup |
8 000 ccm |
Voda |
4 000 ccm |
Barva přírodní. |
Zpět nahoru
Praděd à la Gessler
Recept na Praděd à la Gessler
1. Macerát: |
Květ levandule |
400 g |
Pomerančová kůra |
600 g |
Mařinka vonná |
400 g |
Heřmánek římský |
300 g |
Kořen angeliky |
200 g |
Mateřídouška |
100 g |
Čistý líh 96% |
6 000 ccm |
Voda |
6 000 ccm |
Maceruj po 28 - 30 dní v teplé místnosti, slij, vylisuj,
sfiltruj. |
2. K výrobě: |
Čistý líh 96% |
36 000 ccm |
Celý macerát ad 1. |
Cukrový sirup |
4 000 ccm |
Voda |
52 000 ccm |
Barví se jemně žlutě oranžovou žlutí. |
Zpět nahoru
Žaludeční hořká
Recept na žaludeční hořkou
1. Násada |
Pelyněk |
2 500 g |
Kořen angeliky |
500 g |
Hořký jetel |
500 g |
Kořen hořce |
500 g |
Kořen puškvorce |
500 g |
Nezralé pomeranče |
250 g |
Hřebíček |
250 g |
Nové koření |
250 g |
Květ skořicový |
250 g |
Pomerančová kůra |
250 g |
Heřmánek |
250 g |
Čistý líh 96% |
30 000 ccm |
Voda |
15 000 ccm |
maceruj 28 - 30 dní, stáhni, vylisuj. |
2. K výrobě: |
Čistý líh 96% |
35 000 ccm |
Násady ad 1. |
5 000 - 10 000 ccm |
Cukrový sirup |
10 000 ccm |
Voda |
47 000 - 52 000 ccm |
obarvi mírně zelenohnědě. |
Likér tento je z větší části bylinný, vhodně
kombinovaný, s chutí kořennou. Dá-li se násady deset litrů, možno
ubrati lihu. Také cukru možno dáti méně i více. |
Zpět nahoru
Ratafia
Ratafia jsou ovocné likéry připravené z čerstvých plodů.
Příprava: rozmačkáme plody i s peckami, smísíme s alkoholem
a příslušnými ještě přísadami a necháme po několik
dní macerovati.
Pak směs vylisujeme, sfiltrujeme a doplníme cukrem. Ovocné likéry
jsou jemné a lahodné chuti.
Kde je v receptu na místě množství uvedena zkratka q.s. (quantum
satis) znamená to kolik je potřeba nebo dle potřeby.
Množství cukru se mi zdají většinou příliš vysoká a je
možno je snížit. Aby však likér vypadl chuťově stejně
přidáme něco vody navíc (1000 g cukru zvýší objem asi o 600
ccm).
Ratafia ananasová
Ratafia ananasová, recept
Ananas |
2 ks. |
rozkrájíme a polejeme |
Líh 75% |
4 000 ccm |
8 dní macerujeme a vylisujeme šťávu. Zvláště
svaříme |
Cukr krystal |
8 000 g |
Voda |
5 000 ccm |
a smísíme s vylisovanou šťávou. K
celku přidáme |
Čistý líh 95% |
3 000 ccm |
Tinktura vanilková |
50 g |
Barva žlutá. Zbylý ananas můžeme znovu smísit s
alkoholem a použijeme výluh. |
Zpět nahoru
Ratafia banánová
Ratafia banánová, recept
Zralé banány |
10 000 g |
oloupeme rozmačkáme a smísíme s |
Líh 96% |
10 000 ccm |
Macerujeme tři dny, pak vylisujeme, necháme ustát a sfiltrujeme.
K filtrátu přimísíme ještě |
Líh 96% |
15 000 ccm |
Vinný destilát (Cognac) |
5 000 ccm |
dále přimísíme |
Cukrový sirup (60%) |
35 000 ccm |
Voda |
35 000 ccm |
Tinktura vanilková (1:10) |
50 g |
Smísíme. |
Zpět nahoru
Ratafia borůvková
Ratafia borůvková, recept
Borůvky |
q.s. |
zbavíme stopek a rozmačkáme. Šťávu, 10 000 ccm
smísíme přímo s |
Cukr krystal |
7 500 g |
svaříme a přimísíme |
Líh 95% |
4 500 ccm |
Smísíme. Barva čistě borůvková. |
Zpět nahoru
Ratafia broskvová
Ratafia broskvová, recept
Broskve (úplně zralé) |
7 500 g |
rozmačkáme a vylisujeme. Zbytek ještě smísíme
znovu s |
Voda |
2 000 ccm |
a přidáme rozdrcené pecky. Celek den macerujeme
a sfiltrujeme. Tekutiny smísíme a rozpustíme v této za
studena |
Cukr krystal |
7 500 g |
po úplném rozpuštění cukru přimísíme |
Líh 95% |
5 500 ccm |
Voda |
2 000 ccm |
Tinktura hořkomandlová |
15 g |
Smísíme. Barva přírodní červeň. |
Zpět nahoru
Ratafia citronová
Ratafia citronová, recept
Citrony |
8 ks. |
oloupeme a kůru macerujeme den v |
Líh (60%) |
2 000 ccm |
šťávu z citronů vylisujeme, sfiltrujeme a smísíme s
extraktem kůry. Dále svaříme |
Cukr krystal |
8 000 g |
Voda |
5 000 ccm |
a smísíme s hořejší tekutinou. K celku pak
přidáme |
Líh 95% |
4 500 ccm |
k docílení silnějšího aroma přimísíme
ještě |
Citronový olej |
1 g |
rozpuštěný v |
Absolutní alkohol |
q.s. |
Smísíme. Barva citronově žlutá. |
Zpět nahoru
Ratafia datlová
Ratafia datlová, recept
Datle |
7 500 g |
rozmačkáme a macerujeme den v |
Líh (50%) |
3 000 ccm |
vylisujeme a smísíme se svařeným |
Cukr krystal |
7 000 g |
Voda |
4 000 ccm |
k celku pak přimísíme |
Líh 95% |
4 500 ccm |
Smísíme. Barva světlehnědá. |
Zpět nahoru
Ratafia jahodová
Ratafia jahodová, recept
Jahody (dobře zralé) |
10 000 ccm |
rozmačkáme a macerujeme v |
Líh (60%) |
3 000 ccm |
8 dní. Šťávu pak vylisujeme a sfiltrujeme. K
filtrátu přidáme svařený |
Cukr krystal |
8 000 g |
Voda |
5 000 ccm |
k celku pak přidáme |
Líh 95% |
4 000 ccm |
Tinktura skořicová |
50 g |
Smísíme. Barva jahodově červená. |
Zpět nahoru
Ratafia malinová
Ratafia malinová, recept
Maliny |
10 000 ccm |
rozmačkáme a ihned vylisujeme. Ke zbytku přimísíme |
Voda |
1 000 ccm |
a znovu vylisujeme. Smísenou šťávu smísíme |
Líh (95%) |
1 000 ccm |
a celek po 3-4 dnech sfiltrujeme. Svaříme |
Cukr krystal |
7 500 g |
Voda |
4 000 ccm |
a smísíme se šťávou. K celku pak přidáme |
Líh 95% |
4 000 ccm |
Smísíme. Barva třešňově červená. |
Zpět nahoru
Ratafia pomerančová
Ratafia pomerančová, recept
Pomeranče (velké, zralé) |
15 ks. |
oloupeme velmi tence a kůru macerujeme den v |
Víno bílé |
8 000 ccm |
tekutinu slejeme a vylisujeme. Pomeranče vylisujeme a
šťávu smísíme s vinným extraktem. V tekutině rozpustíme |
Cukr krystal |
7 500 g |
a po úplném rozpuštění přimísíme |
Líh (95%) |
7 000 ccm |
Smísíme. Barva zlatožlutá. |
Zpět nahoru
Ratafia rybízová
Ratafia rybízová, recept
Rybíz (zralý) |
q.s. |
zbavíme stopek, rozmačkáme, vylisujeme a sfiltrujeme.
Utvořenou šťávu (10 000 ccm) svaříme přímo s |
Cukr krystal |
7 500 g |
a přimísíme |
Líh (95%) |
4 500 ccm |
Smísíme. Přibarvíme borůvkovou šťávou. |
Zpět nahoru
Ratafia šípková
Ratafia šípková, recept
Šípky (úplně zralé) |
20 000 g |
rozdrtíme a přelejeme |
Voda teplá |
50 000 ccm |
Po ochlazení přidáme |
Líh (96%) |
30 000 ccm |
po třech dnech vše vylisujeme. K filtrátu (asi 80 000 ccm)
přimísíme |
Cukrový syrup |
20 000 ccm |
Koňak |
7 000 ccm |
Smísíme. |
Zpět nahoru
Ratafia višňová
Ratafia višňová, recept
Višně (úplně zralé) |
10 000 ccm |
rozmačkáme včetně pecek a smísíme s |
Líh (95%) |
1 000 ccm |
Kaši necháme den státi na teplém místě a pak
vylisujeme. Šťávu smísíme s |
Cukr krystal |
7 500 g |
Voda |
2 000 ccm |
a svaříme. K celku pak přidáme |
Líh (95%) |
4 500 ccm |
Tinktura hořkomandlová |
15 g |
Smísíme. Barva třešňová. |
Zpět nahoru
Speciální ovocné likéry z celých plodů
Likér ovocný jahodový
Recept na jahodový likér
Jahody |
2 000 g |
Vanilka |
10 g |
Anýz |
5 g |
Muškátový květ |
5 g |
Kůra skořicová |
20 g |
Čistý líh 96% |
2 500 ccm |
Voda |
2 500 ccm |
Cukr krystal |
3 000 g |
Macerujeme 6. neděl a sfiltrujeme. |
Zpět nahoru
Likér ovocný ořechový
Recept na ořechovku
Vlašské ořechy nezralé, sklizené na sv. Antonína |
1 000 g |
rozkrájíme na malé kousky a smísíme s |
Čistý líh 96% |
3 000 ccm |
Voda |
3 000 ccm |
a přimísíme |
Muškátový ořech |
10 g |
Muškátový květ |
2 g |
Kůra skořicová |
25 g |
Hřebíček |
10 g |
Kůra pomerančová |
30 g |
Kořen puškvorce |
10 g |
Cukr krystal |
1 500 g |
Macerujeme 6. neděl a sfiltrujeme. |
Zpět nahoru