OBSAH WEBU

JINÉ WEBY

Lepší nápoje
Tradiční likérnické speciality, Kontušovka, Ořechovka, Višňovka a další speciální 100 % přírodní lihoviny.

Příprava punčů

S přípravou punčů nemám prakticky žádné zkušenosti, a tudíž nemám v úmyslu se jimi na těchto stránkách příliš zabývat; i když je mi známo, že to mohou být nápoje velmi jemné aromatické chuti používané často při slavnostních příležitostech.

Uvádím zde přesto pár méně známých receptů na tyto zajisté kouzelné nápoje.

Pro přípravu punčů používáme vždy čerstvou svařenou vodu. Lihoviny nikdy nelijeme přímo do vařící se vody, ale přidáváme je až nakonec.
Horký punč naléváme do předehřátých punčových nebo čajových sklenic, popřípadě do sklenic s kovovou objímkou a před naléváním do sklenic vložíme nejprve kovovou lžičku, abychom zabránily prasknutí skla.

Recepty

Punč ze Sherry a čaje (anglická specialita)

krystalového cukru 100 g
horkého silného čaje 500 ml
sherry 500 ml
araku 250 ml
šťáva a nastrouhaná citronová kůra 1. citron
Cukr rozpustíme za stálého míchání v horkém čaji, přimísíme sherry, arak, citronovou šťávu a kůru. Vše zahřejeme téměř k varu, ale nevaříme.

Pařížský punč

horkého černého čaje 1000 ml
armagnacu 500 ml
citronová šťáva 3. citrony
pomerančová šťáva 5. pomerančů
cukru 200 g
Všechny přísady za stálého míchání zahříváme dokud se cukr nerozpustí. Pak ještě pokračujeme v zahřívání aby nápoj byl horký.

Anglický punč

recept zaslala paní Bálešová

0,5 litra vodky
1 liter bieleho vína
1 dcl rumu
80 dkg kryštálového cukru
3 balíčky vanilkového cukru
1 celý citrón (umyť a prekrojiť na polovicu)
Všetko zmiešať do pohára a každý deň premiešať. Po týždni preliať do fliaš.