OBSAH WEBU

Ginger beer

Zázvorové pivo je osvěžující nápoj, který si s oblibou připravují v anglických domácnostech. Udělají 10 - 20% roztok třtinového cukru, do něho vhodí několik kousků jamaiského zázvoru a několik zrnek rohovité zákvasky „ginger beer plant“. Někdy přidají též trochu vinné kyseliny a nějaké pěnotvorné přísady.

Rohovitá zákvaska, obsahující hlavně slizkou bakterii (Bacterium vermiforme a kvasinku Saccharomyces pyriformis), nabobtná záhy v průsvitné oříšky a zavede prudké kvašení.

Jakmile kvašení ochabne, stáhne se tekutina do lahví a musí se do dvou dnů vypíti. Kvašením se v ní vytvořilo něco kyseliny mléčné, octové, alkoholu a hlavně kyseliny uhličité.
(Zdroj: Teyssler - Kotyška Technický slovník naučný 1934)

Pěnotvorné přísady (Spumatis) v tomto popisu nejsou blíže určeny; ve starších receptářích nalézáme, že pěnotvorné přísady pro limonády obsahují Radix Liquiritae (kořen lékořice).

Jiné pěnidlo:

Recept na pěnotvornou přísadu
Corticis Quillaiae consis. (kůra kvilajová) 500,0 g
Aquae destil (destilovaná voda) 1500,0 g
smísíme a necháme tři dny státi. Pak po 4. hodiny vyluhujeme na vodní lázni. Vylisujeme zbytek a sfiltrujeme. Filtrát odpaříme na 800,0 g. K získané tekutině přimísíme
Glycerini puri (čistý glycerin) 200,0 g

Mám ovšem pocit, že s pěněním si nemusíme moc lámat hlavu, neboť v případě zázvorového piva se jedná spíše o tonizační nápoj s afrodisiakálními účinky, který lze jen doporučit. Jako doplněk tohoto textu zde uvádím odkaz na množství informací, které o zázvoru uveřejnil časopis Zahrádkář. Kopie části tohoto článku týkající se zázvoru je umístěna také přímo na tomto webu.

Recept na výrobu zázvorového piva (ginger beer) přikládám ve formě odkazu:

http://www.bbc.co.uk/dna/h2g2/alabaster/A634664

 

Ginger Beer - 1819

  1. 1 Gallon water
  2. 1 ounce ginger root
  3. 1 lb. sugar
  4. 2 ounces lemon juice
  5. yeast, 1/2 pint per 9 gallons liquor
  6. isinglass, 1/2 pint per 9 gallons liquor

Time to completion: 2 weeks.

To every gallon of spring water add one ounce of sliced white ginger, one pound of common loaf sugar, and two ounces of lemon juice, or three large tablespoonfuls; boil it near an hour, and take off the scum; then run it through a hair sieve into a tub, and when cool (viz. 70 degrees) add yeast in proportion of half a pint to nine gallons; keep it in a temperate situation two days, during which it may be stirred six or eight times; then put it into a cask, which must be kept full, and the yeast taken off at the bung-hole with a spoon.

In a fortnight add half a pint of fining (isinglass picked and steeped in beer) to nine gallons, which will, if it has been properly fermented, clear it by ascent. The cask must be kept full, and the rising particles taken off at the bung-hole. When fine (which may be expected in twenty-four hours) bottle cork it well, and in summer it will be ripe and fit to drink in a fortnight.
(From the Family Recept Book, etc., 1819.)

V českém jazyce zhruba takto:

Zázvorové pivo - 1819

  1. 1 Galon vody
  2. 1 unce kořene zázvoru
  3. 1 libra krystalového cukru
  4. 2 unce citrónové šťávy
  5. kvasnice, 1/2 pinty na 9 galonů
  6. vyzina (vyzí klih), 1/2 pinty na 9 galonů

Výrobní doba: 2 týdny.

Ke každému galonu pramenité vody přidáme jednu unci nakrájeného bílého zázvoru, jednu libru krystalového cukru, a dvě unce (nebo tři velké lžíce) citrónové šťávy. Vaříme přibližně jednu hodinu.

Po částečném zchladnutí a usazení spodiny stočíme z kalů a přecedíme přes jemné síto do kvasné nádoby. Po ochlazení na 25 stupňů Celsia přidáme kvasinky, v poměru půl pinty kvasinek na 9 galonů roztoku. Necháme kvasit při pokojové teplotě dva dny. Během této doby roztokem šestkrát až osmkrát zamícháme.

Po dvou dnech stáhneme nápoj do sudu, který udržujeme plný až po okraj zátkovnice, u které pak průběžně sbíráme vystupující kvasnice lžící.

Za čtrnáct dní přidáme půl pinty čeřidla (použijeme kvalitní vyzinu nebo lístkovou želatinu rozpuštěnou v pivě) na devět galonů. Jestliže kvašení proběhlo správně, tak vyzina výrobek vyčistí.

Sud udržujeme stále plný a vystupující částečky kalu sbíráme lžící u zátkovnice.
Po vyčeření výrobku (asi za 24 hodin) stočíme do lahví a dobře zazátkujeme. Nápoj necháme asi čtrnáct dní ve sklepě uzrát. Pijeme převážně v letním období pro osvěžení.
(Dle rodinného receptáře, z r. 1819.)

1. anglický galon = 4,546 l
1. anglická libra = 0,454 kg
1. pinta = 0,568261 l
1. unce tržní = 28,3495 g
1. unce lékárnická = 31,1035 g

Ginger Beer - 1832

  1. 1 cup ginger root
  2. 1 1/2 pails water
  3. 1 pint molasses
  4. 1 cup yeast

Time to completion: 1 day.

...Ginger beer is made in the following proportions: - One cup of ginger, one pint of molasses, one pail and a half of water, and a cup of lively yeast. Most people scald the ginger in half a pail of water, and then fill it up with a pailful of cold; but in very hot weather some people stir it up cold. Yeast must not be put in till it is cold, or nearly cold. If not to be drank within twenty-four hours, it must be bottled as soon as it works...
(From The American Frugal Housewife, by Mrs. Child, 1832, p. 86)

Na závěr tohoto textu by bylo možno ještě poznamenat, že tzv. zázvorové pivo je nápoj, který nemá nic společného s věhlasným pivem českého typu, které v minulých dobách vyráběly české pivovary.

Není to ani tak zvané Eurobeer na které si postupně naši konzumenti budou muset zvyknout.

Několik názorů z pivních konferencí

eurobeer - pivo, ktere se vyrabi ve velkem, jako rychlokvasky. pivo je skoro bezbarve, prumerne chuti, pri vareni pouzite nejlevnejsi chmele a slad. pivo je vyrabene za ucelem pokryti trhu v hospodach 4.cenove skupiny pro konzumenty, kterym je jedno co piji. zwetler sem plne patri. v brne je stejne starobrno, jen trochu horsi. starobrno vyrabi vsak vyjimku - cerveny drak, ktery se da pit - a toto pivo jiste nepatri do kategorije eurobeer. pokud vemete dalsi piva jinych pivovaru, tak vetsinou jsou silne prefiltrovane a dost casto se da o nich rici, ze opet spadaji do jednotne chuti eurobeer.

super, už se někdo ozval. já jsem asi moc mladej, protože nepamatuju dobu, kdy krušovice bylo dobrý pivo - možná za doby rudolfa II... teď je to fakt hnuj.je světlý jako zwetler, kyselý, vodnatý, málo hořký a smrdí. fakt hnůj. to je můj názor.

krušovice, to bylo výborné pivo, teď je to jenom eurobeer.

...máte taky pocit, že z českého piva se stává monodietní produkt afrických pivovarů. začíná to mít vše stejnou chuť (plzeň, gambáč, kozel i radegast), asi na tom jednotném postupu, surovinách a místu výroby něco bude. poctivý originál začíná být v českých hospodách popelkou. škoda. příznivci piva probuďte se.